vrijdag 29 augustus 2008

De verrijzenis van Toepes' Sooi

Aan alles komt een eind, ook aan Toepes’ Sooi die gisteren te ruste werd gelegd naast de beschimmelde zerk van zijn Marie. Veel volk kwam er niet kijken en zij die kwamen waren potdoof of zaten na de offerande stevig te dutten. Meneer pastoor communiceerde wat in het ijle en kwispelde hen tijdens de absouten wakker met zijn natte kwast.
Na afloop werd er richting café gestrompeld waar de porto zijn ding deed en Sooi over de tongen ging. Er werd éénstemmig geklonken dat het een beste kerel was, een doorzetter en een deugniet. Menige frats van Sooi was allang legende maar werd aan de toog nog eens overgedaan. Hij had zelfs zijn enige zoon overleefd, Toepes’ Sooisens Staaf, en had hij het iets langer getrokken, een dag of tien, was er meer volk naar zijn begraving gekomen. Dan was hij honderd geworden en door de burgemeester gedecoreerd. Een detail dat als nieuwe legende werd geboekstaafd. De laatste frats van Sooi, die niet op zijn decoratie verscheen.

Maar de strafste van al was zijn wonderbaarlijke genezing.
De dag van zijn pensioen werd Sooi niet goed van een mysterieuze ziekte die hem aan de rolstoel kluisterde. Twintig jaar lang soigneerde Marie hem gelijk een lamme koning, wat zeg ik? Een keizer, een paus. Toen ’t arme mens stierf, moest Sooi naar het rusthuis, waar hij plots opstond, zijn rolstoel opplooide en wandelde. Waar hij nog vijftien jaar kwiek achter de vrouwtjes liep.

7 opmerkingen:

In de ruimte zei

You naughty lady :) Tom

Masjenka zei

Dit verhaal was helemaal...WAAR!
Sorry Tom.

In de ruimte zei

Groot gelijk Masjenka, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Ben Hoogeboom zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Masjenka zei

Bedankt Ben voor je goeie raad. Een tempootje lager, ik meen te begrijpen wat je daarmee bedoelt.
De lichtvoetigheid die jij hebt en waar ik iedere dag of zo naar uitkijk, zit er bij mij ook in maar ze komt er niet uit.Aard van het beestje? Toch zijn er mensen die beweren dat ze dit soms grappig en mooi vinden, Vlaamse vrienden natuurlijk, wie anders.

Twee maand geleden wist ik niet eens hoe zo'n blog eruit zag.Een goeie vriend is dat hier allemaal voor mij met een paar klikjes komen regelen. "En nu ga je eindelijk eens bloggen" zei hij. Qua profiel kan dit toch al tellen?

Had Karel van het Reve niet in het jouwe gestaan dan was ik nooit op je blog beland.Zo zien we maar weer hoe een profiel toch vreugde kan brengen.

In de ruimte zei

Met profiel bedoelt hij wellicht contactgegevens, een e-mailadres ofzo. Vele groetjes Tom

Ben Hoogeboom zei

Dag Tom,
Dat bedoelde ik nu juist helemaal níet!
Hoe dom en bot jullie ook - terecht - de Hollanders zullen vinden, er bestaan ook enkele Nederlanders, zoals er ook vele Vlamingen bestaan, die gewoon zeggen wat ze denken.