vrijdag 3 april 2009

Sluikweg

Telkens de Theunissen terug van Tenerife zijn, sluip ik weer langs mijn sluikweg naar de bakker. Dan fiets ik niet via de Kerkstraat naar het dorp maar laveer ik als een koorddanseres over het drassig kerkhofricheltje, dat veel te smal is voor een tweewieler. Leven is een les in acrobatie.
Want van zodra madam Theunis mijn kop door haar sanseviera’s ziet passeren, waarachter zij dagelijks postvat, tikt zij geestdriftig op haar raam en wenkt mij gretig naar binnen. En dan mag ik wel die gedegen rebelse eigenschappen bezitten waartegen Jeanne d’Arc een Perzische kitten lijkt, maar neen zeggen tegen madam Theunis, dat lukt me niet.
De kerkhofrichel is mijn redding, nadat eerst de rubberen-modderlaarzentactiek is mislukt. Met die laarzen mocht ik niet verder dan het deurmatje komen, dat was een excuus, dat was tenminste iéts om je aan haar geestdrift te ontwrikken. Maar op een dag zag ze een artikeltje van mij in een blaadje staan, een artikeltje van niets, en nu denkt ze dat ik een soort beroemdheid ben. Nu mag ik zelfs haar salonvloer besmodderen, en probeert ze met het gejubel der wanhoop haar gescheiden zoon aan mij te slijten. Haar man doolt ergens onzichtbaar door het huis, of achter een krant, of hij delft een voortje in de moestuin, zoals menig man met een madam Theunis zijn voortje delft.
Op een dag regisseerde ze het gesprek over haar latent vegetarisme in de richting der kleuren en vroeg me naar mijn lievelingskleur.
‘Ik vind alle kleuren wel iets hebben, zei ik, meekraprood kan bijvoorbeeld heel warm zijn, terwijl kobaltblauw…’
‘Krabrood is precies de lievelingskleur van mijn zoon, wat een toeval, wat een toeval!’ en ze knipoogde daar op een onder-meisjes giecheltoon aan toe: ‘Zijn onderbroeken zijn krabrood, weet je’.

Gelukkig trekken de Theunissen ‘s winters naar Tenerife en blijven daar lang genoeg om weer vergeten te worden. Maar o jee als madam mijn kop terugziet, want dan komt het onverbiddelijke reisverslag dat ieder jaar hetzelfde is. Geheugen is een vloek. De ouwe Nietzsche mompelde het al bij morgenrood vanonder zijn moustache, das Gedächtnis ist ein Fluch. Hun digitale kiekjes zien er telkens precies hetzelfde uit. Madam Theunis bij het zwembad, madam Theunis schuift aan bij het buffet, meneer Theunis doet alsof hij een balletje slaat, Madam Theunis onder een palmboom, madam Theunis op het balkon. Altijd met dat enthousiaste wenkbrauwstreepje en hij, met die eeuwig witte pet.
‘Zijn jullie ook naar de Teide geweest?’. Een louter afleidingsmanoeuvre.
‘Naar de wat?’, vraagt ze ieder jaar.
‘Naar de Teide, die enorme besneeuwde vulkaan die je van overal op Tenerife ziet staan’.
Neen, daar zijn ze niet geweest, maar ze hebben wel iedere avond de Conquistador, de Pescador of de Faro gedaan, drie sterren restaurants. En dan volgt de opsomming der zeebanketten.
‘Eerst champagne met Zeeuwse oesters, allemaal à volonté...’
‘Zeeuwse oesters, op Tenerife? Hebben ze er ook Noordzeegarnalen?’
‘Of ze uit de Noordzee komen dat weet ik niet kind, maar je ziet er wel veel garnalen. Roze, geen grijze. En dan komt de halve kreeft, ook à volonté…
‘Een hele kreeft dus’
‘Mét champagne hé, en dan een soep…’
‘Een vissoep?’
‘Neen, geen vissoep, kreeftensoep maar daar eet ik nooit zoveel van want ik zeg je kind, de hoofdschotel is zooo royaal, daar moet je plaats voor vrijhouden. En allemaal vers uit de zee hé, dat proef je, en dat betaal je natuurlijk ook maar wij kijken niet op een cent. Wij laten het ons kosten. Want dat is toch het belangrijkste in het leven kind, lekker eten. Onze zoon eet ook zo graag. Waarom ga je niet eens mee met ons? Lekker gezellig naar Tenerife…’


De kerkhofrichel is de enige weg die ik nog neem naar de bakker.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn zoon zegt dat het een prachtig verhaal is.

Groeten,

Mevr. Theunissen

Ben Hoogeboom zei

Hoi Masjenka,
Ik zit nog bij Ben, hij is nu aan koken. We hebben daarstraks je stukje gelezen, een prachtig verhaal en heel herkenbaar.
Leuk om te weten dat de zoon van de fam Theunissen krabrode onderbroeken draagt. Geen wonder dat hij gescheiden is!
Lieve groetjes van ons allebei.
Alice

Masjenka zei

Alice en Ben, eet smakelijk!
Vooral als het een zeebanket is..

Hadriana zei

Dag Masjenka,
Nee, het was geen zeebanket maar een vegetarisch Hoogeboompje. Het recept ervan staat op het Pescotariaat. Het is een Ben original.

Ben Hoogeboom zei

Dag Masjenka,
Het is: Telkens áls, in het Nederlands (in het begin van je verhaal) - maar niet in het Belgisch, vrees ik. En zo zijn er wel meer dingen die een verhaal, geschreven door bijvoorbeeld jou of door een andere Belg, voor een Nederlander provinciaals maken. Zeker en vast (zouden jullie zeggen), maar vast en zeker (zoals de Van Dale het aangeeft) is dat de oorzaak.
Wie daar een einde aan probeerde te maken: jullie geëerde Elsschot. Door ons ook zeer vereerd, door mij ook. Een kanjer van een schrijver!
Een schrijver die eindelijk een einde probeerde te maken aan het provincialisme. Dat ook in Nederland nog heerst, hier en daar, hoor. De Friese romans zijn bijvoorbeeld onleesbaar voor ons. Ik bedoel niet alleen onleesbaar, maar ook zijn ze onléésbaar, je begrijpt wel wat ik bedoel.

Masjenka zei

Dag Ben. Ik weet wat je bedoelt. Maar ik sla nu een willekeurige bladzijde open in het Verzameld werk van Elsschot en ik zie op bladzijde 410, ik typ het eventjes over: ‘Gelukkig viel mijn blik op een notarisplakkaat en om twaalf uur stond ik in ’t gasthuis waar spoedig bleek dat hij werkelijk present was. Men liet een verpleegster roepen die geen bezwaar maakte tegen een bezoek en mij voorging tot in een grote zaal met talrijke bedden waar ik langs liep zonder de bezetting te durven aankijken. In ’ t laatste bed lag Boorman, netjes toegedekt en schijnbaar volkomen gelaten.’

Ben Hoogeboom zei

Maar in dat stukje van ‘Het been’ doet Elsschot toch volkomen normaal?
Weet je wat ik zijn beste boek vind? ‘Het tankschip’. Een van de beste boeken van de vorige eeuw.

ggossye zei

Wat zou ik graag de 'gave' van Madam Theunis hebben jegens sommige mensen....Voor Masjenka maak ik dan graag direct weer de 'klik' naar mezelve....